روزنامهی مشهور پاکستان «دان» در سرمقالهاش به افزایش حملههای بلوچهای جداییطلب پرداخته و نگاشته که افزایش تروریزم در بلوچستان تکاندهنده است. در آخرین مورد جداییطلبان بلوچ به مرکزهای نیروهای امنیتی در پنجگور و ناوشکی در بلوچستان حمله کردند. ارتش پاکستان گفت که ۱۳ مهاجم و ۷ ارتشی از جمله یک افسر کشته شدهاند، اما جبهه آزادیبخش بلوچ تعداد تلفات را بیشتر از ۱۰۰ تن گفته است.
سرمقالهنویس افزوده که این دو حمله در حالی رخ میدهد که دستگاه امنیتی پاکستان در حال بحث و تحلیل یک حملهی مرگبار در اواخر ماه گذشته در کچ بلوچستان بود، جایی که جداییطلبان بلوچ یک پاسگاه امنیتی را هدف قرار دادند که منجر به جان باختن ۱۰ سرباز پاکستانی شد. حملههای «ارتش آزادیبخش بلوچستان» همزمان با سفر نخستوزیر عمران خان به چین، پیام بدی را ارسال کرد: «وضعیت امنیتی ممکن است از کنترل خارج شود.»
«دان» افزوده که بدیهی است نه تنها تعداد حملهها افزایش یافته، بلکه خشونت نیز مرگبارتر از تمام حملههای قبلی بوده است و به نظر میرسد جداییطلبان بلوچ تاکتیکهای خود را تغییر داده و پیشقدم شدهاند و چالش بزرگی را برای نیروهای امنیتی و سازمانهای اطلاعاتی پاکستان ایجاد کردهاند. با توجه به افزایش فعالیتها و حملهها توسط تحریک طالبان پاکستان، تصویر امنیتی در پاکستان به طور فزایندهای تیره و تار به نظر میرسد.
روزنامه در ادامه نگاشته که ارتش پاکستان همچنین به یک رهگیری ارتباطی اشاره کرده که مهاجمان را با گردانندگان آنها در افغانستان و هند وصل میکند. اگر درست باشد، این عمیقا ناراحت کننده است. در حالیکه پاکستان در گذشته بهطور معمول سرویس استخبارات افغانستان و هند را به ایجاد مشکل در بلوچستان و خیبر پختونخوا سرزنش میکرد، این حس خوشبینی وجود داشت که حاکمان جدید کابل به تعهد خود پایبند باشند و اجازه ندهند خاک افغانستان علیه هیچ دولتی استفاده شود. اما هیچ نشانهای وجود ندارد که این اتفاق میافتد.
سرمقالهنویس افزوده که درست است برخی کارمندان سابق امنیت ملی افغانستان هنوز بدون اطلاع طالبان افغان جداییطلبان بلوچ را حمایت و حملههای تروریستی را در پاکستان سازماندهی میکنند، اما تحریک طالبان پاکستان آشکارا از خاک افغانستان عمل میکنند. استخبارات پاکستان نیز ممکن است از گزارشهایی مطلع باشد که برخی از جداییطلبان بلوچ، بلافاصله پس از تسلط طالبان بر قندهار، به ایران نقل مکان کردهاند.
«دان» تصریح کرده که به دلیل حساسیتها و روابط پاکستان با همسایه غربیاش، اسلامآباد تمایلی به صحبت علنی در این مورد ندارد. اینکه معید یوسف، مشاور امنیت ملی در جریان سفر دو روزهی اخیر خود به کابل این موضوع را مطرح نکرد و این مسئله را به یک تیم امنیتی با قدرت بالا واگذار شد تا در مورد آن صحبت کند، این واقعیت را تایید میکند که اسلامآباد محتاط عمل میکند.
روزنامه تأکید میکند که اکنون واضح است، طالبان افغانستان میخواهند به پاکستان کمک کنند، اما تمایلی به استفاده از تاکتیکهای قهری برای مهار تحریک طالبان پاکستان و سایر گروههای شبهنظامی را ندارند و این گزینههای سیاسی کمی برای اسلامآباد باقی میگذارد. پس زمان آن فرا رسیده که پاکستان سیاست ضد اطلاعاتی و ضد تروریزم خود را بازنگری کند و به سیاست امنیت داخلی خود نیز نگاهی طولانی مدت و سخت داشته باشد.
مهریه نصیری