در تاریخ پرالتهاب افغانستان، بسیاری از چهرههای مجاهد و مؤمن به شکلی فریبکارانه از میان برداشته شدند. در اینجا جدا از شهید مصباح مزاری و یارانش به چند رویداد غمانگیز، از جمله شهادت محمد اشرف معروف به “معاون اسدالله” از مزارشریف ولسوالی چهاربولک و تعدادی از قهرمانان جهاد علیه متجاوزین شوروی سابق، از جمله قومندان اختری، ناصری، حاجی ابوذر و… در ولایت سرپل بود؛ جنایتی که ریشه در رقابتهای منفی و جاه طلبانه سیاسی و مشاورههای نادرست افراد مغرض و چاپلوس داشت و به شهادت مظلومانه این تعداد از مجاهدین قهرمان انجامید.
در مراسمی که به مناسبت سیامین سالگرد شهادت شهید سید علیاکبر مصباح مزاری و هشت تن از یارانش درکابل برگزار شد، از خدمات فرهنگی و جهادی این شخصیت برجسته تجلیل به عمل آمد.
این مراسم ازطرف مرکز فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی تبیان در کابل برگزار شد و با حضور شخصیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی همراه بود. آقای حینی مزاری سخنران این مراسم به نقش برجسته شهید مصباح در عرصه جهاد و فعالیتهای فرهنگی آن شخصیت والامقام اشاره کردند و او را یکی از پیشگامان جریانهای فکری و فرهنگی در افغانستان دانستند.
سید عیسی حسینی مزاری گتفت: “شهادت، بخش جداییناپذیر از هویت مردم افغانستان است”
آقای حسینی مزاری، رئیس مرکز فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی تبیان، در این مراسم ضمن گرامیداشت از یاد و خاطره شهید مصباح، بر روحیه شهادتطلبی مردم افغانستان تأکید کرد. وی گفت: “مردم افغانستان همواره ملتی شهادتطلب بودهاند و با تکیه بر دین و دیانت خود توانستهاند در برابر چالشها ایستادگی کنند. شهادت در راه خدا، افتخاری است که نصیب بهترینهای این سرزمین شده است.”
حسینی مزاری در ادامه تصریح کرد که مرکز تبیان هیچگاه علیه مردم و کشورهای دیگر اقدام نکرده و همواره در مسیر دفاع از منافع ملی افغانستان گام برداشته است. وی افزود: “ما باید وحدت و همبستگی خود را تقویت کنیم، پایههای مردمی خود را استحکام ببخشیم و از درون به صلح و آرامش برسیم.”
یاد آوری جنایت تاریخی دیگر؛ شهادت محمد اشرف ( معاون اسدالله) و همراهانش در ولسوالی چهاربولک ولایت بلخ در سومین روز شهادت شهید بزرگوار سید علی اکبر مصباح و چند تن از قهرمانانِ دیگرمان در ولایت سرپل میباشد که همه بصورت زنجیره یی توسط یک حلقه فاسد و جنایت کار صورت گرفته که به همه مردم شمال کشور مخصوصا ولایات بلخ و جوزجان و سرپل معلوم و هویدا است.
ابوذر صارم سرپلی، رئیس مرکز فرهنگی و هماهنگی توانا و رئیس نهاد رسانهای افغانستان، در یک کلپ تصویری، ضمن قدردانی از یادبود شهید مصباح مزاری و یارانش، به چند مورد از جنایات تلخی که در جریان جنگهای داخلی رخ داده است، اشاره کرد.
وی گفت: “جنگهای داخلی خانوادههای زیادی را در فراق جوانانشان به ماتم نشاند، اما شهدایی که در مزار شریف و در ولایت سرپل، از جمله شهید مصباح، قومندان محمد اشرف (اسدالله معاون) از مزارشریف، قومندان اختری وچند تن دیگر در ولایت سرپل به شهادت رسیدند، قربانی خیانت و توطئههای داخلی افکار پوج همقطاران شان شدند. ما کسانی را از دست دادیم که شاید نظیرشان دیگر در افغانستان تکرار نشود.”
انتقال فریب و خیانت به ولایت سرپل؛
در آن زمان، دولت برهانالدین ربانی و جنرال دوستم درگیر جنگی سنگین بودند، و حزب وحدت نیز در هر دو طرف این منازعات حضور داشت. برخی از اعضای این حزب که سابقه همکاری با جناحهای دیگر را داشتند، از سوی مشاوران نزدیک حاج محمد محقق بهعنوان “عناصر مشکوک” معرفی شدند. این تفکر پوچ و توطئهگرانه باعث شد که تعدادی از افراد مجاهد و مسلمان به بهانه وظیفه، فریب داده شده و به سرپل اعزام شوند، جایی که مسئولیت نظامی را به فرد مورد اعتماد آقای محقق سپردند.
چند ماه بعد، به بهانه برگزاری جلسه، آقای اختری و ناصری بازداشت شده و بلافاصله به شهادت رسیدند. این در حالی بود که حاجی فلسفی و حاجی ابوذر نیز به سرنوشتی وحشتناک دچار شدند. حاجی فلسفی را پس از بازداشت، زنده به سگهای جنگی سپردند و حاجی ابوذر نیز در یکی از نقاط نامعلوم شهر سرپل به شهادت رسیده بود.
افشای حقیقت؛
برای مدتی، اجساد این شهدا مفقود بود و خانوادهها از سرنوشت عزیزانشان بیخبر بودند. در نهایت، با تغییر شرایط سیاسی، حقیقت این جنایت فاش شد. افرادی که در این جنایات دست داشتند، تحت بازجویی اعتراف کردند که قتلها به دستور کتبی استاد حاج محمد محقق صورت گرفته است. جنازه شهید اختری و ناصری از داخل یک چاه بیرون کشیده شد و بقایای پیکر شهید حاجی ابوذر نیز در یک محل دیگر پیدا شد. اما سرنوشت حاجی فلسفی همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد، زیرا گفته میشد که پیکر او را به خورد سگهای جنگی سپرده بودند.
عامل اصلی این جنایات، فرماندهان نظامی استاد محقق در ولایت سرپل بودند، و تمامی این قتلها را به دستور الحاج محمد محقق اجرا کرده بودند، پس از افشای جنایات شان وبا آمدن تحولات درون حزبی تعدادی از مصئولین اصلی از صحنه فرار کردند، بقایای شان بامدارک دست داشته اقرار کردند که تمام قتل ها به دستور استاد محمد محقق انجام شده است.
الحاج ابوذر سرپلی در ادامه یادآور شد که تمام این قهرمانان با ناجوانمردی، باحیله و مکر های روباه صفتانه مانند، به بهانه جلسه ویاموارد دیگر دعوت شده اند و در خانه میزبانان قاتل دستگیر واز آنجا بجای های نامعلوم که بعدآ آشکار شد انتقال داده شده و به شهادت رسیدند. یکی از این قهرمانان بنام قومندان اختری باآنکه میدانست زنده نمی ماند بعنوان آخرین جمله گفته بود نامردان این برخورد تان بامهمان لکه ننگ میشودبرایتان افشانکنید این خیانت تانرا بگویید در جنگ مقابل ازبین رفتند اما تنها خواستیکه دارم این است که دشمنی اگر دارید باماست سربازان مارا آزاد کنید و آنهارا به شهادت رسانده برلکه ننگ خویش نیفزایید او گفت خون خود را میبخشم برایتان درصورتیکه سربازان مارا آزاد سازید. اما از سرنوشت اصلی آن سربازان قهرمان بگونه مستند معلومات در دست نیست مگر بعید است از نامرادانیکه خون مهمان را مینوشند و سربازانشان را زنده آزاد بسازند.
سرپلی افزود از طرف دیگر باید به گرفتاری ناجوانمردانه و شهادت مظلومانه محمد اشرف معروف به “معاون اسدالله” از ولسوالی چهاربولک مزار شریف اشاره کرد و گفت: “او را در حالت خواب از قرارگاهش در شهرمزار دستگیر کردند، سلاحهایشان را گرفتند چون این قومندان دردوران جهاد علیه تجاوز روس سلاهای سنگین را به غنیمت گرفته بود ایشانرا باصدها نظامی مسلح به ولسوالی چهاربولک به منزل شان انتقال داده سلاهای سنگین وسبکش را گرفتند، سپس همراه با معاون اسدالله حرکت کردند وبه خانواده اش گفتند تاعصر معاون صاحب برمیگردد درحالیکه در دوصد متری منزلشان از موتر پایین کرده وارد باغچه خودش نود گلوله بر سینهاش شلیک نموده به شهادت رساندند.”
باید یاد آورشد که شهادت شهید مصباح ویارانش، قومندان محمداشرف معروف به معاون اسدالله طوریکه یاد آورشدیم به دستور استاد محقق توسط حاجی احمدی یکی از قومندانان ارشد محقق که بعدآ در یک برخورد بین خود شان که آنهم دسیسه ای از جانب محقق بود کشته شد.
بعداز مدتی میان محقق وحاجی احمدی جنجال ودوری صورت گرفت که حاجی احمدی خود اقرار برجرایمش کرده گفت چون تحت امر استاد محقق بود به دستور محقق آقای مصباح و محمد اشرف قومندان ولسوالی چهاربولک را به شهادت رسانده، احمدی باتمام هوش وحواس سالم خود چون قاتلین قهرمانان سرپل به شهادت رساندن مصباح مزاری و محمد اشرف اقرار نمود و همچنان شهادت حجت الاسلام کاشفی از حزب حرکت اسلامی که نامه محقق که در آن دستور قتلش را به احمد داده در گوگل موجود است.
اورا باردیگرحاج محمد محقق با حیله وفریب به سمت خود آورد تا جنایاتی که بوسیله او انجام داده افشا نگردد در واقعه شهادت حاج رمضان هم که کاملایک قضیه مشکوک بود و صرف مادر شهید حاجی رمضان جرئت کرده گفت محقق قاتل پسرم است او را نزدیک جنازه نگذارید اما با آوردن برادرش به پارلمان آنهم بگونه غیرقانونی از هرطریقی که بود این قضیه را به حالت مسکوت قرار داد که تاامروز دیگر کسی جرئت بررسی و اظهار نظر را در این زمینه پیدا نکرد.
جنایات تاریخی که در پیوند به ایشان صورت گرفته نشاندهنده عمق خیانت و بازیهای خونینی است که برخی گروههای دیگر نیز برای تثبیت قدرت خود انجام دادهاند. فریب، خیانت و بیرحمی، ابزارهایی بودند که در این ماجرا به کار رفتند و باعث از دست رفتن مجاهدینی شد که برای دفاع از اسلام و مردم خود مبارزه میکردند. شهادت این عزیزان، مشتی نمونه از خروار است که در تاریخ افغانستان رخ داده که به نظر میرسد نیازمند روشنگری و تامین عدالت است.
این برنامه با پخش یک مستند ویژه در مورد زندگی و فعالیتهای شهید مصباح مزاری به پایان رسید.
مشهوده سروری
خبرگزاری توانا