افغانستانفرهنگ و هنرگزارش ها

قلعه اختیارالدین هرات زیباترین مکان تاریخی و توریستی در کشور

دارالفنون هریوا که جزئی از قلعه اختیارالدین در ولایت هرات می‌باشد، به عنوان یک مکان تاریخی زیبا در سطح کشور شناخته می‌شود.

خبرگزاری توانا( شنبه ۲۰ دلو ۱۴۰۳): قسمتی از قلعه اختیارالدین در ولایت هرات که، دارالفنون هریوا نامیده می‌شود، برعلاوه تاریخی بودن و جذب توریستان زیادی، به مکانی برای فعالیت‌های هنری تعدادی از بانوان و آقایان در این ولایت اختصاص یافته است.

دارالفنون هریوا که دارای چندین اتاق می‌باشد هراتاق برای انجام فعالیت‌های مختلف در اختیار بانوان و آقایان قرار گرفته است آنان با خلق آثار هنری مختلف در عرصهٔ نقاشی، حکاکی، مینیاتوری، مینیاتوری روی شیشه، تسبیح‌سازی و… روزانه تعداد زیادی از هنردوستان را نیز آموزش می‌دهند.

آقای عرب مسئول دارالفنون هریوا می‌گوید:« در دارالفنون ۱۲ اتاق در بخش‌ میراث‌های فرهنگی چون: شیشه‌سازی، حکاکی، مینیاتوری، تسبیح‌سازی، خطاطی، قالین‌بافی و سایر فعالیت‌های هنری تعداد زیادی از بانوان و آقایان فعالیت دارند، که حدود پنج اتاق برای بانوان و شش اتاق برای آقایان اختصاص یافته است.»
آقای عرب می‌افزاید که، به هراتاق نظر به هنر اساتید تا دو الی سه فعالیت را نیز انجام می‌دهند.

آقای عرب در خصوص جذب افراد جدید و هنردوستان جهت آموزش و یادگیری می‌گوید:« هرفردی که دوست دارد به صنوف آموزشی اشتراک نماید، می‌تواند در عرصه‌‌ای که علاقمند است به استاد مربوطه مراجعه نموده و خود را برای اشتراک جهت یادگیری ثبت نماید.»

او همچنان در ادامه می‌گوید که، افرادی که هنر خاصی را یاد دارد و می‌خواهد به دارالفنون اتاق داشته و هنر خویش را به نمایش گذاشته و به معرفی بگیرد، به ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت هرات مراجعه نموده و پس از طی مراحل نمودن می‌تواند به این مکان اتاق گرفته و فعالیت نماید.

آثار هنری که در این مکان خلق می‌گردد چشم هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌نماید که هر کدام بیان‌گر هنر دیرینه کشور می‌باشد.

بانوانی که با شوق و علاقه فراوان، دستان‌شان ظرافت و زیبایی‌های خاصی را خلق می‌کند، هر کدام برای حفظ فرهنگ و هنر پیشینیان تلاش می‌ورزند که از وجود در این مکان تاریخی ابراز خوشحالی می‌کنند.

آنان می‌گویند که، حضور در این مکان باعث می‌گردد تا بدون تشویش و نگرانی به خلق آثار دست زده و میراث‌های فرهنگی گرانبها را حفظ نمایند.

ملینا کاکر بانویی که در قسمت آموزش و طراحی ظروفی تحت‌نام مینیاتوری روی شیشه فعالیت دارد می‌گوید:« بیش از ده‌نفر در این اتاق که شامل استاد و شاگرد می‌باشیم باهم کار می‌کنیم و ظروفی با طرح مینیاتوری خلق می‌نماییم.»
وی می‌گوید که، بخاطر بازدید زیادی از توریستان و تاریخی بودن این مکان، به عنوان بهترین مکان برای انجام فعالیت‌های هنری می‌تواند باشد.

بانو کاکر از بازدید توریستان طی فصل‌های مختلف سال رضایت داشته داشته می‌گوید:« در قسمتی که بانوان فعالیت دارد بازدید کنندگان نیز باید بانو باشند به نحوی که بانوان از فعالیت بانوان باید بازدید داشته باشند.»

او در ادامه از ارزش ندادن باشندگان ولایت هرات به هنر گلایه‌مند می‌باشد، بیان می‌دارد که، برگزاری نمایشگاه‌های زیادی در عرصه محلی، ملی و بین‌المللی، برگزاری نشست‌ها و سمینارها جهت معرفی هنر و بیان ارزش واقعی آن می‌تواند در قسمت آشنایی مردم بسیار زیاد موثر واقع گردد.

بانو کاکر همچنان می‌گوید:« بخاطر نداشتن بودجه کافی اکثرا نمی‌توانیم به نمایشگاه‌ها اشتراک نماییم که این مسئله باعث می‌گردد تا هنر ما همچنان معرفی نشده و ناشناخته باقی بماند.»

این بانوان هنردوست با بیان اینکه ارزش هنر و آثار هنری را نمی‌توان با قیمت گذاری مالی بیان کرد، اما معیار قیمت گذاری آنان براساس زمانی که صرف تولید یک محصول می‌گردد و مصارف اولیه می‌باشد.

این محصولات هنری از مواد اولیه تا انجام کارهای هنری و خلق نهایی یک آثار همگی کار دست و‌ به دارالفنون هرات تولید می‌گردد که از ارزش و جایگاه خاصی برخوردار می‌باشد.

مسلمه زمانی که در بخش مالی این اتاق فعالیت دارد از عدم استقبال و خریداری باشندگان هرات ناراضی بوده می‌گوید که، اگر بازدید کننده‌ای برای بازدید می‌آید قبل از اینکه ارزش و جایگاه آن محصول را ببیند و زحمتی که برای خلق آن کشیده شده است را مدنظر بگیرد از زیاد بودن قیمت آن شکایت می‌کند.

بانو زمانی همچنان می‌افزاید:« با علاقه فراوانی که داشتم کار مینیاتوری روی شیشه را آغاز نمودم و روز به روز شاهد پیشرفت هنر خویش می‌باشم. اما با وجود اینکه تعداد بازدیدکنندگان زیاد می‌باشد بازهم خرید و فروش بسیار کم است درحدی که گاهی بدلیل نداشتن بودجه جهت تهیه نمودن مواد اولیه، مجبور هستیم کار را متوقف کنیم و اگر چنین پیش برود ممکن است از ادامه دادن به کار هنری دست بکشم.»

گفتنی‌ست اتاق‌هایی که در دارالفنون در اختیار این بانوان و آقایان جهت خلق آثار هنری اختصاص یافته بطور رایگان بوده و هیچ کرایه‌ای پرداخت نمی‌نمایند، و همچنان آنان از حمایت همیشگی مسئولین حکومتی و ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت هرات ابراز رضایت نموده و آنان را یکی از مشوق‌ها و حامی‌های خویش می‌دانند.

لازم به ذکر است که، دارالفنون هریوا که در قسمتی از قلعه اختیارالدین ولایت هرات واقع گردیده در سال ۱۳۹۰ توسط حکومت وقت تاسیس گردیده بود.

فاطمه لشکری
خبرگزاری توانا

 

مطالب مشابه

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنان بخوانید
Close
Back to top button