
با گذشت سالها از پایان جنگ، هنوز هم بخش بزرگی از خاک افغانستان آلوده به ماین و مهمات منفجرناشده است. امارت اسلامی میگوید ۱۱۵۰ کیلومتر مربع از خاک کشور هنوز پاکسازی نشده و این مناطق جان هزاران غیرنظامی را تهدید میکند.
اداره مبارزه با حوادث طبیعی امارت اسلامی اعلام کرده است که تاکنون ۳۹۹۳ کیلومتر مربع از ساحات آلوده به ماین و مهمات منفجرناشده در سراسر افغانستان پاکسازی شده، اما همچنان ۱۱۵۰ کیلومتر مربع دیگر در وضعیت خطر باقی مانده است. امارت اسلامی ماینها را یکی از تهدیدهای جدی برای مردم افغانستان عنوان کرده و خواستار همکاری جامعه جهانی در این زمینه شده است.
این اظهارات روز سهشنبه، ۲۶ حمل، در مراسمی به مناسبت روز جهانی آگاهیدهی درباره ماینها (۴ اپریل) مطرح شد. نورالدین رستمخیل، رئیس انسجام و هماهنگی تطهیر ماین، گفت که روند ماینپاکی باید فراتر از سیاست و بهگونه بشردوستانه حمایت شود.
در این برنامه، غلامرضا نجار، معاون سفارت ایران در کابل نیز حضور یافت و با اشاره به قربانیان ماین در دو کشور، خواستار افزایش همکاریهای منطقهای برای مهار این تهدید شد. یکی از قربانیان ماین نیز از نهادهای مسئول خواست تا به وضعیت مناطق آلوده بیشتر توجه کنند.
ایمل صافی، مشاور تخنیکی ریاست انسجام و هماهنگی ماینزدایی امارت اسلامی، از کمک به ۴۳۸ هزار و ۳۱۰ نفر از آسیبدیدگان ماین خبر داد و گفت که برای بیش از ۱۱ میلیون نفر در کشور، برنامههای آگاهیدهی در مورد خطرات ماین اجرا شده است.
نیکولاس ستیفن، مسئول بخش ماینپاکی سازمان ملل در افغانستان، نیز در سخنرانیاش تأکید کرد که کودکان، بیشترین قربانیان ماینها هستند و باید اطلاعرسانی در این مورد گسترش یابد.
براساس آمار کمیته بینالمللی صلیب سرخ، تنها در سال ۲۰۲۳ میلادی، دستکم ۵۶۴ تن – که ۴۳۴ نفر آنها کودک بودهاند – بر اثر انفجار ماین و مهمات در افغانستان جان باختهاند. این کشور از جمله مناطق بهشدت آلوده جهان به ماین به شمار میرود؛ تهدیدی که ریشه در جنگهای چند دهه گذشته دارد و هنوز هم سایهاش بر زندگی میلیونها افغان سنگینی میکند.